Thursday, 17 January 2019

17th January 2019 Current Affairs: New speaker of Rajastan, ED of ICICI Bank

1).Who has been appointed as the new speaker of Rajasthan?

Answer: C.P. Joshi.

2). Name the former president of Vishwa Hindu Parishad, who was passed away at his residence in Delhi?

Answer: Vishnu Hari Dalmia.

3). Which bank has to sell 15,431.44 crore of debt-laden Essar steel to financial institutions?

Answer: State Bank of India.

4). The Reserve Bank of India has changed the minimum average maturity period of all External Commercial Borrowings (ECB) to how many years. It is decided to ease ECB norms, allowing all firms that are eligible for foreign direct investment.

Answer: 5 years to 3 years.

5). These firms  raise ECBs up to $750 mn per financial year.
Which bank has received 6000 crore of capital through the issuance of recapitalization bonds by the government of India?

Answer: EXIM bank,

6). The Cabinet was approved the authorized capital of the bank from 10000cr to 20000 cr The Cabinet was approved the tripling capacity of the Numaligarh Refinary to 9mn metric tones per annum at the cost of 22,594 cr. Where it is located?

Answer: Assam.

7). Who has been appointed as the Executive Director of the ICICI bank?

Answer: Vishaka Mulye.

8). Who has become the country’s youngest 59th Grand Master after R. Praggnanandhaa?

Answer: D. Gukesh.

9). Who won the Delhi International Open Grandmasters chess tournament ?

Answer: Levan Pantsulaia (Georgia).

10).Who has received the 7 gold medals in swimming at the Khelo India Youth Games, Patna?

Answer: Srihari Nataraj (Karnataka).

11). Who won the Gold medal in the men’s skeet of shooting competition?

Answer: Gurnihal Singh Garcha.

12). Where will be scheduled the India Open Boxing Tournament by the Boxing Federation of India?

Answer: Guwahati.

13). Who has been appointed as Chief Executive Officer of International Cricket Council (ICC)?

Answer: Manu Sawhney.

14). Which state has received the Vijay Merchant Trophy by defeating Jharkhand in the final?

Answer: Haryana.

 15). Where was scheduled The Second India-Myanmar Army exercise  IMBEX 2018-19 on 14th January  2019?

Answer: Chandimandir Military station in Haryana. It is bilateral exercise of Myanmar army and Indian army.