Monday, 28 January 2019

27th January 2019 Current Affairs: Important Books & Authors Information

1).which state government has launched the farm development incentive scheme KALIA (Krushik Assistance for Livelihood and Income Augmentation) for farmers?

Answer: Odisha.

2). Which state government has launched the Yuva Swabhiman Yojana scheme  to ensure 100 days of employment every year to youth from the economically weaker sections in urban areas?

Answer: Madhya Pradesh.

3). Naomi Osaka has won the Australian open 2019 in women singles category over Petra Kviotova (czech republic). She is from which country?

Answer: Japan.

4): Who won the gold in women’s air rifle in the H&N Cup international shooting championship at Munich, Germany?

Answer: Vinitha Bhardwaj.

5). Name the country which was signed with India to exchange information on spies, terrorism and human traffickers.

Answer: Australia.

6). What is the name of corporation which has introduced the electronic payment for food items sold on trains through the use of Point of Sale?

Answer: IRCTC (Indian Railway Catering and Tourism Corporation)

7). The national Buildings construction corporation (NBCC) has received a 228 crore to develop world Health Organization’s South East Asia Regional Office (WHO)- SEARO office in New Delhi. Where is the headquarters of WHO?

Answer: Geneva,  Switzerland.

8). Name the French composer and three time Oscar winner was passed away in Paris?

Answer: Michel Legrand.

9).Which country has declared the Sugarcane Juice as its national drink?

Answer: Pakistan.

Books and Authors

Time Pieces: A Whistle-Stop Tour of Ancient India”-----------------Nayanjat Lahiri.

“The nonviolent struggle for Indian Freedom, 1905-19”-----------David Hardiman.

Insider/Outsider Belonging and Un belonging in North-East India“--- Preeti Gill and Samrat Amaryllis.

The Oxford India Gandhi: Essantial Writings”-----------------Gopalkrishna Gandhi.

Democracy on the Road: A 25-year Journey through India” ------Ruchir Sharma.