Wednesday, 30 January 2019

30th January 2019 Current Affairs: 36th National Games in India Info

1). Who was received the Sahitya Akadami Award in the category of Literary Criticism from the President of Sahitya Akadamy Chandrashekara Kambara?

Answer:      Kolakaluri Enoch (Telugu) for VIMARSHINI.

2). Where was inaugurated the Atal Setu, Cable stayed bridge on the Mandovi river. It was constructed by the L&T?

3). Answer:      Goa.

4). Who has been appointed as the  CEO of T-Hub?

Answer:      Ravi Narayan.

5). Who won the Tata Steel Masters Chess Tournament  in Wizk aan JI (The Netharland)?

Answer:      Magnus Carlsen.

6). Apparasu Krishnarao has conferred the Sahitya Akadamy Translation award for his poetry translations. He is from which state?

Answer:      Andhra Prasesh.
Poetry: “Guppedu Suryudu

7). Name the former Defence Minster and leader of the Socialist movement in the 1970s was passed away in Delhi?

Answer:      George Ferndes.

8). Which state government was launched the Smart Village Campaign for development of villages and sanctioned a 384.40 cr for the scheme?

Answer:      The Punjab Government.

9). Lokpal search panel meeting was held in New Delhi. It is comprised of eight member committee to select members of anti-corruption ombudsman Lokpal. Who is the head of this committee?

Answer:      Former SC judge Ranjan Prakash Desai.

10). Name the Ministry, that was approved the release of 7214 crore to six States for damage caused by natural calamities during the Kharif season 2018-19?

Answer:      The Home Ministry.

11). Who has become the first Hindu woman to be appointed as the civil judge in Pakistan?

Answer:      Suman Kumari.

12). The Reserve Bank of India will inject 37,500 crore into the system through OMO in February 2019. What is the full form of OMO?

Answer:      Open Market Operations.

13). Name the auto mobile company, which was signed with the National Skill Development  Corporation(NSDC) to train its workforce in the alliance plants?

Answer:      Renault-Nissan

14). Name the Russian Chess grand master was announced his retirement from the professional competition?

Answer:          Vladimir Kramnik.

15). Where will be going to organize the 36th National Games in India?

Answer:      Goa.

16). India has replaced the Japan as the world’s second steel producing country and China attains first position according to the World Steel Association report. Where is the headquarters of WSA?

Answer:      Brussels, Belgium.

17). Where was inaugurated the Astro Turf Football Pitch at Indira Gandi Stadium on the occasion of 100th Birth Anniversary of Dr. T. Ao?

Answer:      Kohima, Nagaland.

18). Where was inaugurated the India’s first Geographical Indication (GI) store in Dabolim by The Union Civil Aviation Minister Suresh Prabu?

Answer:      Goa International Airport.