Thursday, 31 January 2019

31st January 2019 Current Affairs: PISA-2021 programme Aero India 2019 Info

1). On which date was observed the Martyrs Day ?

Answer:     January 30.

2). Name the state government, it will launch an Online portal for the land policy on February?

Answer:     The Delhi government.

3). Where was inaugurated the Human Space Flight Centre by former ISRO chairman K. Kasturirangan in the presence of ISRO chairmen K. Sivan. It will be the hub of ISRO manned Missions like the Gaganyaan 2022 ?

Answer:     Bengaluru.

4). Where will be going to organize the Aero India 2019 in India?

Answer:     Yelahanka Air Force station, Bengaluru.

5). Where was organized the Mahatma Gandhi and World Peace Exhibition by the Lalit Kala Akadami?

Answer:     New Delhi.

6). The Ministry of Human Resource Development has signed with the Organization for Economic Co operation and Development for the PISA-2021 programme. What is the full form of PISA?

Answer:     Programme for International Student Assessment 2021.

7). Who has been appointed as the Vice Chief of Naval Staff of India?

Answer:     Vice Admiral G Ashok Kumar.

8). At what position India stands  in the Corruption Perceptions Index (CPI) by the Transparency International?

Answer:     India -78th
Least corrupt country-  Denmark.
Head quarters:  London, UK.

8). The government of India has changed the name of the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) to __________

Answer:     The Department for Promotion of Industry and Internal Trade.

9). Name the test Umpire of India , was passed away at his residence in Mumbai?
Dara Dotiwala.

Answer:     He officiated in 6 Tests, 9 ODIs and over 50 First Class matches.

10). Where was inaugurated the Development of North East Circuit project by Ministry of Tourism of India under the Swadesh Darshan Scheme?

Answer:     Gangtok, Sikkim

11). Name the Airport, here was laid the foundation stone for extension of Terminal building by the Prime Minister of India, Narendra Modi at a cost of 34 crore?

Answer:     Surat Airport, Gujarat.