Monday, 7 January 2019

6th January 2019 Current Affairs: Check Top 16 Questions Category Wise

1.Which state to seek 8,390 cr package for tribel welfare?

Answer:-Tripura

2.How many cities have been certified as ODF++, Name it?

Answer:- 7 cities, Indore, Khargone, Sahaganji, Ujjain are in Madhya Pradesh and Bhilai, Rajnandgaon, Ambikapur are in Chattisgarh

3. Which satellite has tagged in Manipur fell off the radar in Africa, dashing the hopes of wildlife        specialists to track the bird on its return flight back to India via Siberia?
   
 Answer:- Amur falcon satellite.

4. National Green Tribunal (NGT) imposes 100cr fine on which state for violation of mining ban?
 
Answer:- Meghalaya.

5. Who received the Ramnath Goenka award for excellence in investigate reporting ( Print category)?
   
Answer:- S. Vijay Kumar( The hindu editor).

6. How much fine imposed on telecom companies, including Idea and BSNL for call drops?

 Answer:- 58Lakh.

7. A laptop, smart phone, voltage resistor and a portable stereo were among an assortment of objects  placed in a time capsule that was interred by Nobel Laureates Duncan Haldane and Avram Hershko at 106th  Indian Science Congress, where it is held?

Answer: Jalandhar, Punjab.

8. Which country lunar rover named as YUTU 2. It will carry out a string of experiments on the unexplored far  side of the moon?
Answer:- China.

9. What is full form of DIPP?

Answer:- Department of Industrial Policy and Promotion

10. RBI limits customer liability in fraudulent PPI transactions issued by non banks with in 10 days. What is full form of PPI?

Answer:- Prepaid Payment Instruments.

11. Google sent $23 bn to tax haven to whch country?
Answer:-Bermuda.

12. The Indian Oil Corporation Limited (IOCL) remains stable, says Moody’s Investors Service. Where is  headquarters of IOCL?

Answer:-New Delhi.

13. Who appointed as Care & Share Italia (Italian NGO) Global Ambassador?

Answer:-Kabir Bedi (Film actor)

14. Who is new president of the TiE Hyderabad, the golobal entrepreneurial network?

Answer:- Suresh Reddy.

15. Who has been elected as the vice president of All India Poultry Breeders Association (AIPBA)?

Answer:-Suresh  rayudu.

16. Name the Telngana irrigation project has bagged the prestigious Central Board of Irrigatioin and Power award for the year 2018?

Answer:-The Mission Bhagiratha .