Wednesday, 9 January 2019

9th January 2019 Current Affairs: Check CBT Director Name, Citizenship Bill Details

1). Who is the CBI director?

Answer:-     Alok Verma.

2). The constitution (124th Amendment) Bill, 2019 introduced by by Minister of Social Justice and Empowerment. It gives the 10% quota in employment and education for the general category candidates who belong to the economically weaker sections. Name the Minister of Social justice and Empowerment?

Answer:-     Thawar Chand Gehlot.

3). Which state government police to deploy drones to check cockfights during Sankranthi festival?
Answer:-     Andhra Pradesh.

4). Chief minister start the trial fight at Orvakal airport. Where it is located?

Answer:-     Orvakal, Andra Pradesh.

5). Sabyasachi Battacharya noted historian passed away recently. He is belongs to which state?

Answer:-     West Bengal.

6).The Lok Sabha passed the Citizenship Bill. It reduces the mandatory requirement of 12 years stay In India to how many years?

Answer:-     7 years.

7). The Lok Sabha passed the DNA technology Bill to identify the persons including offenders, suspects. What is the full form of DNA?

Answer:-     Deoxyribonucleic acid.

8). The Ministry of External Affairs annual the  Raisina Dialogue is Inaugurated by the Norwegian Prime Minister in New delhi. Name the Prime Minister of Norway?

Answer:-     Erna Solberg.

9). The Resere Bank of India has allowed all card payment networks to offer tokenization service without charges. The token is use to perform card transactios at POS, QR, NFC and MST.Abbrevate these?
             
Answer:-     POS: Point of Sale.
                     QR  : Quick Response.
                     NFC: Near Field Communication.
                     MST: Magnetic Secure Transmission.

9). The Reserve Bank of India has set up a five member committee to suggest a strategy for deepening of digital payments in the country. Who is the head of the Committee?

Answer:-     Nandan Nilekani (Infosys chairman).

10). Who is the chief economist of International Monetary Fund?

Answer:-     Gita Gopinath.

11). The sixth member high level panel to decide on an appropriate size of reserves that the central bank should maintain and the dividend it should give to the government. Who is the head of the committee?

Answer:-     Bimal Jalan (Former RBI governer)

12).Who are the chairman and vice chairmen of the All India Germ & Jewellery Domestic Council?

Answer:-     Anantha padbanaman (chairman)
                     Shaankar Sen (vice chairman)

13).Who is appointed as chairman of Board of Trustees,CRMF (Canara Robeco Mutual Fund) ?

Answer:-     Jayaraman Balasubramanian.

14).Which cricket board becomes the ICC’s 105th member?

Answer:-     USA cricket.

15).Sharath Kamal and Manika Batra clinch the mixed double of the 11  Sports 80th interstate  and National table tennis championship over Manav Thakkar and Archana Kamath. Where it is held?

Answer:-     Cuttack, Odisha.

16).NASA discovered a new planet through the Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), 53 light years away. Name it?

Answer:-     HD21749B