Wednesday, 6 February 2019

3rd And 4th February 2019 Current Affairs Books And Authors Information

1). Who has been appointed as the Director of the Central Bureau of Investigation (CBI), India’s premier investigation agency?

Answer:     Rishi Shukla.

2). Which state government was developed the DARPAN application, a unique facial recognition tool. The application was helped to rescue the 2,119 children under 5th phase of Operation Smile?

Answer:     Telangana.

3). Name the Indian woman cricket player was become the N0.1 in the ICC women’s ODI rankings?

Answer:     Smriti Mandhana.

4). Who won the 17th edition of AFC Asian Cup football in Abu Dhabi, UAE over the Japan football team to participate in the 2022 FIFA confederation cup?

Answer:     Qatar Football team.

5). Who won the boys title in the ITF grade-5 junior tennis tournament at the Indore Tennis Club?

Answer:     Ajay Malik

6). Name the Scholarship scheme, launched by the Odisha Chief Minister Naveen Patnaik for the farmer children to pursue higher studies?

Answer:     KALIA ( Krushik Assistance for Livelihood and Income Augmentation) Chhatra Bruti Programme.

7). Where was the inaugurated the high court of Andhra Pradesh by the Chief Justice of India, Ranjan Gogoi?

Answer:     Nelapadu village in Amaravati.

8). Name the satellites, that are launched by the ISRO (Indian Space Research Organization) through the Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-44).

Answer:     Microsat-4 and Kalamsat-V2.

9). Name the scheme, is move to expand in other cities of Kerala by the kerala Agriculture Department?

Answer:     The Millet Village scheme.

10). Where was the started the national conference of the Material Recycling Association of India?

Answer:     Kochi.

11). Name the Warngal (Telangana) sculptor, his Dandi March Scene gets a place in the National Salt Satyagraha Memorial at Dandi in Gujarath?

Answer:     Mattewada Ajay Kumar.

12). By which year Ministry of Environment will launch 300 more air quality monitoring systems across the country?

Answer:     2024.

13). Where was located the Dudhwa Tiger Reserve?

Answer:     Utter Pradesh.

14). What is the full form of DIPAM?

Answer:     Department of Investment and Public Asset Management.

15). Name the smart phone company, will start exporting Made In India phone to Gulf Cooperation Council (GCC) countries?

Answer:     Mobiistar (Vietnam)

16). Who won the Settle Open, a Professional Squash Association (PSA) Challenger Squash Tour by defeating Mohamed El Sherbini?

Answer:     Ramit Tandon.

17). Who won the Gold medal in men’s air rifle in the Inter shoot International championship in the Hague?

Answer:     Sandeep singh.

Books & Authors Name


Jallianwal Bagh- Kim A. Wagner

A Rural Manifesto: Realizing India’s Future through her villages- Feroze Varun Gandhi.


What Gandhi Didn’t see: Being Indian in South Africa- Zainab Priya Dala

In a Violent Land- Khushwant singh.